De Psychologie van de Financiële Markt

Niemand heeft het idee dat geld verdienen in de markt makkelijk is, anders zou iedereen het doen toch? Maar waarom is de markt zo meedogenloos en hoe komt het dat sommigen succesvol zijn.

Een markt is simpelweg kopers en verkopers die een beslissing maken op basis van informatie die zij bezitten en het doel dat zij voor ogen hebben. Speculanten zetten puur in op hun verwachting van de koers en er is een breed aanbod aan tools en signalen die zij hiervoor kunnen gebruiken.

Wat er gebeurt echter is dat er spelers zijn die harder werken om de eerste te zijn in de informatie race, dit zijn vooral hedgefonds managers die druk netwerken en reizen om de juiste mensen te spreken en signalen op te vangen voor goede beleggingen.

Deze fondsen managen vaak zoveel kapitaal dat zij de markt beïnvloeden, dit houdt in dat om een positie in een markt te krijgen zij langzaam en onder de radar zullen accumuleren. Wetend dat er bijvoorbeeld een product lancering gepland staat of een marketing campagne bij een bedrijf zonder dat de koers dit weergeeft is waar de kansen ontstaan in de markt. Dit is echter slechts een enkel voorbeeld wat betreft een bedrijfsaandeel maar in valuta markten of grondstoffen spelen er weer andere factoren en deze zijn ook veel meer volatiel.

Een laag die hierboven op komt is dus het verbergen en zelfs het verdraaien van informatie voor eigen gewin, dit is uiteindelijk wat de markt meedogenloos en een psychologisch spel maakt, market makers of grote spelers kunnen namelijk de markt in een hoek drijven en daarbij valse of verdraaide informatie verspreiden om andere handelaren op een verkeerd spoor te zetten. Dit is organisch in de financiële markt en hoewel bepaalde tactieken tegen de wet zijn kun je ze soms moeilijk opsporen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bakkt geeft Futures details vrij, CBOE ETF terugtrekking, Bitcoin test 3-4000 gebied wachtend op Shorts Squeeze

Bitcoin Van Eck ETF, ICE Bakt Beurs, De jacht op manipulatie

CBOE lanceert Bitcoin futures markt